2019. Wat een bijzonder jaar

Eindejaars bericht 2019
Deel dit met anderen
Share

Dag allemaal!
Mijn team en ik wensen jullie alle goeds voor 2020!

2019 was voor mij een heel bijzonder en een heel goed jaar. In januari was ik iemand die tekenen met mijn oogbestuurde computer MyTobii leuk vond. Nu, in december ben ik een kunstenaar. En daar krijg ik veel waardering voor. Dat voelt goed. Quinta Bies heeft van mij een grote banner gemaakt als Superman. In de lokale Roemeense krant Realitatea de Bacău werd ik vergeleken met Stephen Hawking, omdat ik mij net als hij niet laat beperken door mijn handicap.

De ontwikkelingen volgden elkaar in 2019 snel op

In februari heb ik een filmpje met ‘s Heerenloo samen gemaakt. Hierin spreek ik me uit over wat ik belangrijk vind in het leven. In een filmpje kan dat mooi in een paar minuten. Als ik het live moet vertellen zou met dat zeker anderhalf uur kosten.
Ik heb met mijn tekenmaatje Gerdie Schiphorst afgesproken te exposeren in haar Galerie in de Kunsthaven, aan de Borstelweg in Enschede.
Om mensen daar te kunnen laten zien hoe ik teken, heb ik met Daniël van Dagbesteding de Kei een filmpje gemaakt. Dat werd op de expositie gedraaid.
Toen we besloten dat we gingen exposeren in de kunsthaven, vroeg Papa aan Gerdie of de kunst ook echt te verkopen zou zijn.
“Jazeker!”, zei Gerdie zonder aarzelen. We hebben toen direct maar een kraam gehuurd bij Kunst in het Volkspark op 9 juni.
We hebben mensen gevraagd om ons te helpen voorbereiden -selectie en inlijsten van kunstwerken, het maken van een website- en ook in het Volkspark zelf te helpen met verkopen. Daar ontstond een super fijn team uit met Gerdie, mijn vader Arie, Richard Bussink, Quinta Bies en mijn moeder Mihaela Soos.

Van idee tot succes

Ik had ooit wel bedacht dat ik mijn tekeningen zou willen verkopen voor een goed doel, voor gehandicapten in andere landen, waar mensen niet de goede hulpmiddelen hebben die ik wel heb. Vooral het verhaal van Papa, dat hij in Kenia heeft gezien dat een spastische jongen de hele week op bed ligt en dat zijn enige uitje is dat hij op zondag naar de kerk wordt gedragen maakte grote indruk op mij. Dan heb ik geluk met alle hulpmiddelen die ik heb.
Wat betreft sponsoring van het goede doel zijn we samenwerking met Stichting Betania in Bacău Roemenië aangegaan. Betania is al ruim 20 jaar actief in Bacău. Papa en Mama hebben beiden goed contact met deze stichting en coördinator André Muit. We weten dat Betania goed werk doet. Wij hebben met André afgesproken om ons te richten op ondersteuning van lichamelijk gehandicapte mensen in de thuissituatie. Mensen die vaak geen lift hebben om met de rolstoel omhoog te kunnen en geen hoog/laag bedden om maar iets te noemen. Wij willen er graag de aandacht op vestigen dat dit belangrijk is en om met het geld dat ik verdien alvast wat helpen.Via André Muit kwamen Papa en ik op TV in Bacău. Verslaggever Sebi Sufariu was erg onder de indruk dat ik met mijn beperkte mogelijkheden op deze manier anderen wil helpen. Het zet hem aan het denken over wat echt belangrijk is in het leven. Hij noemt mijn inzet een levensles.
Vlak voor Kunst in het Volkspark gaven Gerdie, Papa en ik een interview in Dagblad Tubantia. Dat was even confronterend, want verslaggeefster Lilian vroeg wat er met mijn geboorte was misgegaan. Ik vond het heel moeilijk daarover te praten, maar wel belangrijk.

Op de laatste dag van de kunsthaven heeft ’s Heerenloo -het project: “Wil je er voor me zijn” – weer een mooi filmpje over mijn kunst opgenomen.
De kunstmarkt “Kunst in het Volkspark” was een groot succes. We hebben, mede door de grote publiciteit, veel werk verkocht.
Na kunst in het Volkspark heb ik geëxposeerd in het Stork-paviljoen in Hengelo en daarna had ik een expositie in Theeschenkerij Jordaan bij camping Stien’n Boer in Haaksbergen

Kaartensets

In november hebben we een set luxe kaarten met enveloppen op de markt gebracht. Daarvan hebben we op de najaarsmarkt van ’s Heerenloo in Amersfoort al tientallen sets verkocht. Ook is de kaartenset een optie in het kerstpakket voor de medewerkers van ’s Heerenloo. We zijn heel benieuwd hoeveel sets we straks gaan leveren.

WIl je zelf ook een mooie kaartenset kopen? › klik hier! ›

Digitale uitdagingen

Zonder mijn oogbestuurde computer MyTobii zou ik nergens zijn, was ik nu ook geen kunstenaar. Maar om de computer echt optimaal te kunnen gebruiken helpen mijn  vader en moeder en vaak ook anderen mij. Ik begrijp vaak wel wat er beter kan, maar kan dat dan niet met mijn ogen maken.Een paar jaar geleden hebben studenten van de Saxion een robotje gemaakt. De bedoeling was dat ik die met mijn My Tobii zou kunnen besturen. De robot zou dan voor mij achter mij kunnen kijken en boodschapjes overbrengen naar mensen dichtbij. Ik kan immers mijn rolstoel niet verplaatsen. Maar het project is uiteindelijk niet afgerond misschien komt het ooit nog af.Whizzkid Melle Bosboom is dit jaar begonnen om voor mij een aantal dingen te maken, zoals een browser waarin ik gemakkelijker met de ogen kan scrollen en een gemakkelijker woordvoorspeller. Dat gaat in 2020 door.

2020 – Nieuw jaar, nieuwe dingen

Ik ben heel benieuwd wat 2020 gaat brengen. De meeste ontwikkelingen van dit jaar gaan gewoon door. In de pen zit al:

Expositie en verkoop van werken bij You University Amsterdam

Expositie en verkoop bij de Onthaasting in Amersfoort

Verkoop van mijn kunst tijdens Art Brut in Hazemeijer in Hengelo 6 t/m 14 juni, 2020

Tweede helft van het jaar een expositie houden in Revalidatiecentrum het Roessingh

Ook willen we de oogbestuurbare robotje verder ontwikkelen, ook weer samen met Melle en anderen.

Ik wil graag naar Bacău (Roemenië) gaan om geld te brengen en te onderzoeken hoe gehandicapten in de thuissituatie leven (over het algemeen zonder de hulpmiddelen die mijn leven een stuk gemakkelijker maken)

Over dat avontuur een mooie documentaire laten maken.

Woorden van dank

Samengevat is mijn leven is in 2019 veel rijker geworden. Een droom is uitgekomen. En dit alles had niet gekund zonder heel veel goede mensen die ik om me heen heb. Ik ben veel mensen dankbaar. Speciaal wil ik noemen:

Mijn kernteam: Mijn vader, mijn moeder, Gerdie Schiphorst, Richard Bussink, Quinta Bies, Martin de Nobel

s Heerenloo: Hans Stavorinus, Ruben Stavorinus, Ans van Duivenboden, het project “Wil je er voor me zijn’. (Prachtige filmpjes!)

Dagblad Tubantia: Lilian ten Donkelaar en Marjon Kok.

Hart van Enschede:  Dick Hüve

De mensen van de expositie en verkooplocaties, inclusief de extra ondersteuning en reclame

Sichting de Kunsthaven: Gerdie Schiphorst

Kunst in het Volkspark: Jolanda van Tellegen

Stork Paviljoen: Michiel de Wit, Annette Krijnen, Heidi Pollemans, Jerry Kroezen en Thijs Jagers

Camping Stien’n Boer Haaksbergen: Gerben Scholten, Tonnie Morsinkhof en Paul Cameron

’s Heerenloo: lokaties de Kei Enschede, Deventer en Amersfoort.

Als het je leuk lijkt om met mij te werken of als maatje af en toe een middag of avond iets samen met mij wilt doen, dan zou ik het leuk vinden als je je aanmeldt. Mail me: andrei@andreitekent.nl

Een heel voorspoedig 2020 gewenst, en graag tot ziens!
Andrei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *