1 maart = Mărţişor – Aankondiging van een nieuw begin

Deel dit met anderen
Share

Op 1 maart Begint de lente! In Roemenië wordt deze dag groots gevierd als Mărţişor (Ongeveer uit te spreken als: “Mahrtzi-Shjor”) en wordt ook gezien als begin van het nieuwe (agrarische) jaar.

Mărţişoare

Tijdens Mărţişor geven mensen elkaar Mărţişoare. Dat zijn rood-wit vervlochten draadjes met een hangertje. Je kunt ze dragen als pols-sierraad, broche of als ketting. Je geeft dit kadootje aan iemand die je aardig of leuk vindt of mensen die een hele belangrijke rol in je leven spelen. Kinderen geven dit bijvoorbeeld aan hun leerkracht of hun grootouders. Volgens de traditie draag je de Mărţişoare totdat de eerste bloesems verschijnen. Daarna gooi je de Mărţişoare niet weg maar bindt je deze aan de bloeiende boom of struik. Het is dus belangrijk om de Mărţişoare van millieuvriendelijke materialen te maken.

foto: voorbeeld van een Mărţişoare hanger van slagerstouw met een hanger
Mărţişoare met een hanger van mijn tekenmaatje Quinta

Rood en wit

Deze traditie is volgens zeggen al in de Romeinse tijd ontstaan. Op 1 maart werd de god Mars aanbeden. Mars was niet alleen de god van oorlog en overwinning maar ook de god van de landbouw en de lente.
De rood-witte vlechtjes hebben een symbolische betekenis. Rood staat voor het bloed oftewel het leven dat weer kan stromen na de koude winter, waarin alles min of meer stilstaat. Wit staat voor het nieuwe begin oftewel nieuwe hoop en overwinning op de winter.

De hangertjes aan de Mărţişoare kunnen allerlei vormen hebben. Wat je vaak ziet zijn natuurlijk vormen uit de natuur zoals bloemen en planten of lieverheersbeestjes maar natuurlijk ook harten en zelfs symbolische sleutels. Als je iemand heel erg leuk vindt, geef je degene een sleutel tot jouw hart.

“Kaarten sturen is sowieso leuker dan appjes. die kun je tenmiste vastpakken en voelen”

Andrei Fokkink

Stuur eens een leuke AndreiTekent kaart!

Mărţişor valt natuurlijk ook te combineren met een leuke kaart. Maak je eigen Mărţişoare-hangertjes voor mensen die je leuk vindt en stuur die mee met een leuke bijpassende kaart die je bij mij kunt bestellen. dat kan natuurlijk elke kaart zijn. Ik heb er nog een paar liggen. 😉 Wie maakt me los? Kaarten sturen is sowieso leuker dan appjes. die kun je tenmiste vastpakken en voelen. Bovendien hoef je niet te wachten op een speciale dag, je kunt ze het hele jaar door sturen!

De opbrengst, zoals je weet, gaat naar het goede doel. Met de opbrengst van de door mij getekende kaarten en kunstwerken wil ik mensen met een beperking helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *