9 juni in het Volkspark: een dag om nooit te vergeten

Deel dit met anderen
Share

Begin april vertelde Gerdie Schiphorst dat ze graag werk van Andrei wilde exposeren in de Kunsthaven, in de Week van de Amateurkunst tussen 1 en 9 juni. Ik moest meteen denken aan wat Andrei jaren geleden had gezegd: dat hij graag zijn kunst zou willen verkopen voor gehandicapten in andere landen. Landen waar nauwelijks hulpmiddelen voorradig zijn waardoor gehandicapten vaak een geïsoleerd bestaan leiden.

Ik vroeg daarom aan Gerdie: ‘zijn de tekeningen die Andrei maakt kunst? Zouden ze als kunst verkoopbaar zijn?’ ‘Ja’, zei Gerdie zonder aarzelen. Eerste tekenbegeleidster Quinta Bies gaf hetzelfde antwoord. Toen hebben we een kraam in het Volkspark gereserveerd.

Daarna ging het snel. De al lang bestaande contacten met Betania Bacau (Roemenië) werden weer aangehaald. Coördinator André Muit gaf ons direct het gevoel dat we op een lijn zaten op hoe onze actie gehandicapten daar zou kunnen helpen. Daar was vooral ook Andrei heel blij mee.

Een projectteam bestaande uit moeder Mihaela Soos, webdesigner Richard Bussink, Gerdie, Quinta, Andrei en mijzelf ging aan het werk. Uit het werk van Andrei werd een selectie gemaakt, er werd bedacht hoe het ingelijst moest worden, er werd gesproken over verkoopprijzen. Promotiemateriaal werd bedacht en gemaakt (Bert en Rene hielpen hier mee) en de pers in Nederland en Roemenië werd benaderd. Daniel van dagbesteding de Kei in Glanerbrug maakte een prachtig filmpje over hoe Andrei tekent. Martin reserveerde andreitekent.nl voor ons en hielp Richard herinneren hoe word press ook al weer werkt.

De geselecteerde tekeningen werden in een aantal rondes op maat gemaakt, afgedrukt en ingelijst door Richard, Quinta, Gerdie en Mihaela.

Op 1 juni hing de expositie in de Kunsthaven.

In de laatste week voor Kunst in het Volkspark kwam de prachtige website van Richard online, verscheen er een mooi groot artikel over Andrei, zijn werk en wil om anderen te helpen in Tubantia, kwamen Andrei en ik in Bacau op TV, bracht campingeigenaar Gerben een groot deel van de inventaris van de kraam, was Nileen toch in Arnhem en nam ze daarvandaan even 25 lijsten extra mee.

In deze flow werd het uiteindelijk 9 juni. Gelukkig was het mooier weer dan in de dagen daarvoor. Jammer alleen dat het zo waaide dat het prachtige spandoek dat Quinta van Andrei gemaakt had niet kon blijven hangen. We hadden veel aanloop bij de kraam, verkochten een aantal schilderijen naast de 20 die al online waren besteld. We verkochten veel setjes ansichtskaarten en hadden mooie intensieve gesprekken. En ook op de Kunsthaven was het drukker dan ooit eerder op de open dag.

Quinta had de kraam met Mihaela en Arie ingericht, Quinta, Mihaela, Arie en Andrei bemensten de kraam gedurende de dag en Quinta brak de kraam aan het eind ook weer af, samen met Rene en Arie.

In de dagen daarna bleven de bestellingen binnendruppelen. En we merken dat het initiatief van Andrei in Roemenië en Nederland heel veel los maakt. Interviewer Sebi Sufariu gaf aan te hebben gehuild omdat Andrei belangrijke dingen doet en aan anderen denkt, terwijl de meeste mensen vaak met kleine onbetekenende dingen bezig zijn. Hij noemt het een levenles.

We verkopen iedere dag nog wel online wat schilderijen.

Mooi is dat de bestellers aangeven dat de kunst mooi is. ‘Betoverend’, ‘prachtig’ zijn woorden die gebruikt worden.

Mooi is ook dat al twee MyTobi-gebruikers uit de buurt aangegeven hebben ook te willen leren metTux Paint te werken en dat een moeder van een beginnend Tobii-gebruikster Andrei als voorbeeld ziet. Net zo mooi is dat een juf uit het speciaal onderwijs de inspiratie die Andrei haar heeft gegeven gaat laten werken om met haar leerlingen kunst te maken.

Even zover. We hebben als projectteam -Andrei voorop- geconcludeerd dat we heel heel erg tevreden zijn met dit alles en dat dit een begin is en zeker geen eind. Wordt vervolgd!!

met hartelijke groet, namens het team,

Arie Fokkink, de trotse vader van Andrei

Een gedachte over “9 juni in het Volkspark: een dag om nooit te vergeten

  1. Ben blij dat ik een klein beetje mee kon helpen met dit mooie initiatief. Blij dat ik jullie heb ontmoet. Wie weet tot ziens en heel veel succes.
    Liefs Nileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *