2020. Wat een raar jaar

Tekening: 2020: wat een raar jaar
Deel dit met anderen
Share

Hoi allemaal,
2020 is door de pandemie een bijzonder jaar geworden, heel anders dan we in januari hadden kunnen bedenken.

Een goed begin

Het jaar begon voor ons nog normaal en goed. In januari hebben Papa en ik mijn expositie in lunchroom De Onthaasting in Amersfoort opgehangen.

Tekenles geven

foto: Lesgeven met Gerdie
Lesgeven met Gerdie

Begin maart heb ik met Gerdie Schiphorst betaald een workshop gegeven op mijn oude school het Roessingh, over tekenen met Tux Paint. Ook heb ik een Tobii gebruiker op school wat tips kunnen geven over gebruik van de Tobii
Na de les zat ik met papa in de lift naar beneden. Een jongen die met ons in de lift zat vroeg: hoe oud is hij? Papa zei: ’23’. ‘Zit hij nog steeds hier op school?’ Papa zei: ‘nee, hij heeft net les gegeven.’ Oh zei de jongen, ‘dus hij is een meester’.  ‘precies’ zei papa. En ik was zo trots, ik glunderde van oor tot oor.

Coronaperikelen

Toen kwam Corona.
Papa en ik zouden naar Ajax- FC Twente op 15 maart. Die wedstrijd werd vanwege Corona afgelast. En nu we weten hoe besmettingen zich bij wedstrijden hebben verspreid, moeten we blij zijn dat het niet door ging en dat we niet naar Amsterdam gingen. Maar nu hebben we jammer genoeg ook niet gezien waar Danielle Kleijn Andrei zijn kunstwerken verkoopt in de Hallen in Amsterdam.

Geen reis naar Roemenië

De wedstrijd was het eerste evenement in een lange rij die niet doorging. Want in verband met corona ging ook onze reis naar Bacǎu in Roemenië niet door. We konden dus niet bij gehandicapten thuis kijken hoe zij leven en hoe we vanuit andreitekent kunnen beginnen met helpen om de thuissituaties te verbeteren.

Actie voor voedselbank Bacǎu

Drie kinderen uit Bacau, Roemenië

We hebben wel actie gevoerd voor de voedselbank in Bacău. Die heeft uiteindelijk een paar duizend euro opgeleverd. Zelf heb ik 250 Euro gegeven. We hebben hiervoor ook publiciteit gehad:
Papa en ik waren in de uitzending van Tele1, de regionale tv in Bacǎu, op 11 mei; Papa en ik stonden in Dagblad Tubantia op 7 mei
Ik werd in dit verband genoemd in het Reformatorisch Dagblad op 12 mei

Lekker blijven tekenen op afstand

foto: Tekenles op afstand
Tekenles op afstand

Ondanks Corona ben ik op een andere manier toch ‘gewoon’ met Gerdie blijven tekenen…. Maar dan wel online. Fijn dat we elkaar op deze manier toch echt kunnen zien. Als we samen tekenen kijkt Gerdie mee via Teamviewer en daarnaast gebruiken we Zoom zodat we elkaar zien en horen.  Zo kunnen we samen overleggen over gebruik van technieken, kleur en compositie in Tux Paint. Maar we hopen natuurlijk dat we snel weer echt samen kunnen tekenen.

Op de radio

In mei heb ik ook een online interview gegeven aan mijn goede vriend Delano Wardenaar. Hij maakt een programma voor Radio Losser.

Geen expo = geen verkoop

Deze exposities waren rond de zomer gepland maar gingen niet door:
We konden geen kunst verkopen omdat de markt Kunst in het Volkspark in Enschede een jaar is uitgesteld.
Mijn expositie in het Roessingh is uitgesteld van juli 2020 naar voorlopig januari 2021.
Art Brut in het Hazemeijer wordt dit jaar niet georganiseerd maar pas in 2021 weer.

De expositie bij Oyfo

foto: Mijn werk geëxposeerd op ezels bij Oyfo
Mijn werk geëxposeerd op ezels bij Oyfo

Sinds september hangt wel een expositie van mij in Oyfo locatie het Esrein, Esrein 11 in Hengelo. Deze expositie werd gehouden in het kader van het Twente circulair festival. Mijn moeder en Annette Krijnen hebben de expositie prachtig ingericht.

Nog steeds te bekijken

De expositie is voorlopig nog steeds te bekijken bij het Esrein 11 in Hengelo

Foto: Met Annette na het inrichten
Met Annette na het inrichten

T-shirts en sweaters met mijn werk

Mijn begeleidsters Irma en Lili van mijn dagbesteding op de Kei in Glanerbrug hebben de eerste t-shirts ontworpen van de Andreitekent-lijn. Ze dragen de t-shirts vaak en zijn daarmee ware ambassadeurs voor mijn project. Papa en ik hebben sweaters ontworpen en die hebben we als eerste gegeven aan twee heel belangrijke mensen in ons team, webdesigner Richard Bussink en Annette Krijnen.

Robot in ontwikkeling

tekening: Ontwerpschets van de robot
Ontwerpschets van de robot

Toch is er ook nog heel leuk nieuws:
Drie jaar na de eerste poging hebben we nu een echte doorbraak: een robotje die Andrei Kunstenaar Fokkink met zijn oogbestuurde computer kan besturen. De robot kan met de camera kijken waar Andrei niet kan kijken en tekstboodschappen bij mensen elders in de ruimte overbrengen en ophalen. Met dank aan de multidisciplinaire studentengroep op de UT!

Online interview

Op 20 oktober heb ik een interview gegeven aan ’s Heerenloo. Ik geef daar aan waarom ik niet zonder mijn computer myTobii kan. 

Teken-buddy

Een goede vriend, Joris Molenaar heeft goed gekeken hoe ik teken en tekent nu ook met Tux Paint op de computer. Hij is er heel blij mee. Ik heb er een hobby bij, zo zegt hij. Binnenkort gaan we zijn eerste werk bewonderen.

Even voor zover de wat korte samenvatting van 2020. Ik hoop dat iedereen gezond gebleven is en in 2021 ook gezond blijft. En voor iedereen dat wat in 2020 te wensen overbleef in 2021 wel gaat lukken.

Mijn tekeningen zijn geweldige december-cadeaus

foto: AndreiTekent ansichtkaarten
AndreiTekent ansichtkaarten

Blijf vooral doorgaan met bestellen van mijn tekeningen in lijst of als ansichtkaartenset. Leuk om als cadeau te versturen naar familie of vrienden tijdens de feestdagen! Kijk in mijn galerie voor cadeau-inspiratie en bestel via de bestelpagina!

De opbrengst van mijn tekeningen komt ten goede aan gehandicapten in Roemenië, die het met minder hulpmiddelen moeten doen dan wij hier gewend zijn.

Ik wens jullie fijne feestdagen en een gelukkig 2021!

Hartelijk groet van Andrei en zijn team

10 gedachten over “2020. Wat een raar jaar

 1. Heb zojuist je verhaal over 2020 gelezen.
  Bijzonder om te lezen.
  Fijn dat je robot is ontwikkeld tot zover.
  Je bent een inspiratie voor vele Andrei!

 2. Dag Andrei,
  Mijn vriendin Anneke en ik hebben net je nieuwsbrief gelezen en we vinden het prachtig, hoe je hebt ontwikkeld.
  Hartelijk gefeliciteerd met je kleurrijke creaties.

 3. Dank je wel Andrei. Ik vind het geweldig hoe jij weer een twist weet te brengen aan jou leven. En daarmee inspireer je mij en hopelijk ook anderen. Wens jou alle goeds voor 2021.

 4. Hai Andrei,
  Ik ben altijd een beetje laat met reageren maar ik heb eindelijk je nieuwsbrief eens even gelezen. Ik vind het jammer dat ik het uiteindelijk niet heb gered om naar je expositie te komen maar nu lees ik dat de expositie dit jaar gewoon naar mij toe komt……SUPER! Ik lees ook over je gave robot, wat een mogelijkheden weer. Op je site kan ik nog geen sweater bestellen zie ik maar dat ga ik wel doen als het zover is. Hoe gaaf is het om kunst van iemand die je kent te kunnen dragen.
  Groeten Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *